Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
Bağımlılıkla Mücadele ve Uygulama ve Araştırma Merkezi

ÇOMÜ "Bağımlılıkla Mücadele Uygulama ve Araştırma Merkezi yönetim kurulu toplantısı Rektörlük Senato Odası'nda gerçekleştirildi.

Toplantıya Rektör Prof.Dr.Sedat Murat , Spor Bilimleri Fakültesi Dekanı ve Bağımlılıkla Mücadele Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof.Dr. Hürmüz Koç , Müdür Yardımcısı Diyetisyen Doç.Dr. Günay Eskici , Gençlik ve Spor İl Müdürü Ömer Kalkan, Genel Sekreter Yardımcısı Ayhan Monus ,Bağımlılıkla Mücadele Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetim Kurulu Üyeleri, Çanakkale'den Tokyo Olimpiyatlarına katılan ilk Milli Sporcu Oğuz Uyar ve  Atletizm Antrenörü Vijdan Berberoğlu katıldı.

Açılış konuşmasını gerçekleştiren Merkez Müdürü Prof.Dr.Hürmüz Koç konuşmasında merkezin madde bağımlılığı başta olmak üzere etik ve ahlaki Türk toplumunun değerlerine karşı oluşturulan olumsuz algı yönetimine karşı birey ve toplum sağlığını korumak ve önlem almak amacıyla kurulan bir merkez olduğunu ifade etti. 04.11.2020 tarihinde 31214 sayılı resmi gazetede yayınlanarak merkezimiz yürürlüğe girmiştir dedi.

 

Prof.Dr. Hürmüz Koç  Bağımlılığın bireysel bir davranış olarak ortaya çıkmasında bedensel, ruhsal, toplumsal hazırlayıcı etmenler konusunda alanda araştırmalar yapmak; spor organizasyonları başta olmak üzere konferanslar, seminerler, yaz-kış kampları ve eğitim programları düzenleyerek bu faaliyetlerde verilecek dersler ile bağımlılık konusunda oluşan riskleri azaltmak ve/veya ortadan kaldırmak gibi görevleri paydaşlarımızla ve çalışma gruplarımızla birlikte gerçekleştirerek gençlerimizin, zararlı maddelerden korunmasına ve her çeşit bağımlılıkla mücadele etmesine katkı sağlayacağız dedi.

 

Dekan Koç'un ardından Ülkemizi Tokyo 2020 Olmpiyatlarında temsil edenm milli atlet Oğuz Uyar Bağımlılık ve kötü alışkanlıklarla mücadelede sporun önemine dikkat çekti.Kensinin bu başarıya imza atmasında antrenörü Vijdan Berberoğlu'nun önemli katkısının olduğunu belirterek kendisine teşkkür etti ve gençleri spora ve sağlıklı yaşama davet etti.

Gençlik ve Spor İl Müdürü Ömer Kalkan ,Gençlik ve Spor Bakanlığı, bağımlılıkla mücadelede etkin rol oynadığını,hizmet politikaları kapsamında hizmet faaliyetlerinin devam ettiğini belirtti.Müdür Ömer Kalkan Bakanlığımızın Türkiye'nin dört bir yanında gerçekleştirdiği seminer ve eğitimlerin yanı sıra, sivil toplum kuruluşlarına verdiği maddi destekle, gençleri uyuşturucuya karşı bilinçlendirme konusunda da aktif rol alıyor. Bu kapsamda, Bakanlığa bağlı kuruluşlar, gençlik merkezleri, gençlik kampları, Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü yurtlarında, Sporcu Eğitim Merkezleri ve Türkiye Olimpiyat Hazırlık Merkezlerinde (TOHM) bağımlılıkla mücadele konusunda, alanında uzman akademisyenler, Yeşilay, emniyet müdürlükleri, il sağlık müdürlükleri ve sivil toplum kuruluşlarıyla iş birliği içerisinde seminerler, konferanslar ve bilgilendirme toplantıları yapılıldığını ifade etti.

Çanakkale İli'nin de spor sahaları ve tesisileri açısından çok şanslı olduğunu il merkezi ve köylerde donanımlı spor tesisileri,futbol sahalarının olduğunu belirtti.Yapım aşamasında olan yeni tesislerin de en geç Aralık ayı içinde hizmete gireceğini söyledi. Bağımlılıkla mücadeleyi etkin bir şekilde yürüttüklerini belirterek, "Gençlerimizi bağımlılığın hiçbir türüne teslim etmeyeceğiz. Çünkü bu mücadele, Türkiye’nin geleceğine sahip çıkma mücadelesidir." ifadelerini kullandı.

ÇOMÜ Rektörü Prof.Dr. Sedat Murat konuşmasında ; maalesef sadece Türkiye'de değil bütün Dünya'da gençlikle ilgili sıkıntılar yaşanıyor.Bu sadece bugünün konusu değil geçmişte de gençlik her zaman gündemde olan bir konudur. Aristo, Eflatun, Sokrates gibi pek çok filozof gençlikle ilgili serzenişlerde bulunmuşlardır.

   Çağımızın gençliği hem şanslı , hem şanssız.Dünyanın hiçbir döneminde olmadığı kadar bugün bütün dünyada teknolojik gelişmeler yaşanıyor ve bu gelişmeler gençlerin sosyal yapısını, psikolojik yapısını olumsuz yönde etkiliyor. Çok hızlı bir değişim var ve bu hızlı değişim sadece Z kuşağı denilen yaş gurubunu değil bütün toplumu etkiliyor. Gençler aile ziyaretlerine katılmıyor orada tamamen bir kuşak farkı var ve hangi aile yapısına ait olursa olsun hiç fark etmeden gençlik davranışında  genel bir  eğilim var. Aslında aile ziyaretleri, bu tür sosyal çevreler çok önemli, insanlara kontrol mekanizması, oto kontrolü sağlıyor. 

 

Ekler

ÇOMÜ & BAĞIMLILIK YÖNETİM KURULU - Kopya.pptx